Wat kost een badkamer renovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Badkamer renoveren prijs

Badkamer renoveren? De prijs van een budget badkamerrenovatie begint vanaf €3.500,-. Kies je voor een volledige badkamerrenovatie met luxe sanitair, dan lopen de kosten op tot gemiddeld €10.000,-. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je zelf grip op de kosten houdt! Benieuwd wat het renoveren van jouw badkamer gaat kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts in je regio. Kies de renovatiespecialist met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Op deze pagina vind je een handige indicatie van de kosten voor een badkamerrenovatie. Bovendien vertellen we welke factoren hier een invloed op hebben, zodat je hier rekening mee kan houden en bespaart op de kosten!badkamer renoveren prijs


Hoeveel kost een badkamer renoveren?

De prijs voor een renovatie in de badkamer verschilt per situatie. Bij een kleine, eenvoudige badkamerrenovatie beginnen de prijzen vanaf €3.500,-. Hierbij kies je voor eenvoudige tegels, goedkoop sanitair en verander je de indeling niet.

Bij een volledige badkamerrenovatie, met luxe tegels, een nieuwe indeling en sanitair van een A-merk, moet je rekening houden met prijzen vanaf €10.000,-. Zo kies je voor een luxe badkamer die van alle gemakken voorzien is!

In de praktijk zullen de kosten rond de €6.000,- beginnen. Dit is de prijs van een gemiddelde badkamerrenovatie. Door zelf rekening te houden met de werkzaamheden houd je zelf grip op de kosten en bepaal je uiteindelijk zelf voor welke dingen je liever iets meer geld uitgeeft en waarop je liever bespaart!

Badkamer renovatie kosten 2024

Type badkamerrenovatie Gemiddelde prijs*
Budget badkamerrenovatie Vanaf €3.500,-
Gemiddelde badkamerrenovatie Vanaf €6.000,-
Volledige badkamerrenovatie Vanaf €10.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief montage, materiaal en btw. De exacte kost kan afwijken. Je vraagt het best gratis offertes aan voor een specifieke prijsindicatie.

Badkamerrenovatie prijs: prijsvoorbeelden

Hoeveel jouw badkamer renoveren écht gaat kosten, hangt natuurlijk voor een groot deel af van de werken die je laat uitvoeren. Zo liggen de kosten van een ligbad gemiddeld tussen de €850,- tot €2.800,- en betaal je voor een nieuwe douche tussen de €600,- tot €1.900,-.

Daar zit veel verschil in!

Dat heeft vooral te maken met het merk dat je kiest en welk type sanitair je laat plaatsen. Een eenvoudig ligbad koop je al vanaf €850,-, maar kies je voor een luxe spabad met alles erop en eraan, dan zullen de kosten flink oplopen.

Af en toe is er ook ander renovatiewerk nodig, zoals het verleggen van alle leidingen of het vernieuwen van elektra. Dit is onder andere nodig als je de indeling van de badkamer verandert of extra stopcontacten wilt aanleggen. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de €50,- tot €350,-.

In de onderstaande tabel vind je ook de kosten van verschillende onderdelen van een badkamerrenovatie. Zo kun je voor jezelf bepalen hoeveel geld je hieraan uit wilt geven.

Kosten onderdelen badkamer renovatie 2024

Badkamerrenovatie onderdeel Gemiddelde kosten*
Ligbad €850,- tot €2.800,-
Douche €600,- tot €1.900,-
Lavabo €400,- tot €800,-
Kraan €150,- tot €450,-
Toilet €450,- tot €900,-
Vloer €800,- tot €1.800,-
Ander renovatiewerk zoals elektra of loodgieterswerk €50,- tot €350,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen. Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod.

Wat bepaalt de prijs van een badkamer renovatie?

De prijs voor het renoveren van je badkamer kan enorm verschillen van de prijs die je buren, familie of vrienden hebben betaald. Dat komt omdat er veel factoren zijn die meespelen in het bepalen van de kostprijs. Denk aan de specifieke werken die je laat uitvoeren, de materialen die je kiest en natuurlijk extra opties.

Hieronder gaan we dieper in op de belangrijkste factoren die de kosten beïnvloeden. Heb je nu een beperkt budget, dan kan je hier rekening mee houden om de prijs van je badkamerrenovatie zo laag mogelijk te houden! Ben je nog op zoek naar een aannemer met scherpe prijzen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes!1. Wel of geen breekwerk?

Bij de keuze voor een volledige badkamerrenovatie vindt er ook breekwerk plaats. Dit is het slopen van de oude badkamer: het verwijderen van alle oude badkamertegels, het demonteren van je oude sanitair en meer. Als er ook breekwerk plaatsvindt, dan is de badkamerspecialist natuurlijk meer tijd kwijt. Hierdoor lopen de arbeidskosten hoger op!

Om te besparen op het breekwerk is het mogelijk om de voorbereidende werkzaamheden zelf uit te voeren. Houd er ook rekening mee dat je het puin dan ook zelf moet afvoeren en hier een kar voor moet huren. Een andere optie is kiezen voor een renovatie zonder breekwerk. Zoals alleen het sanitair vervangen of nieuwe badkamermeubels plaatsen. Met een nieuwe douchekraan en een andere wastafel krijg de ruimte al een compleet andere sfeer.


Badkamer renoveren en besparen op de prijs?

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!


2. De inrichting en grootte van de badkamer

Hoe groter je badkamer, des te meer materiaal je nodig hebt. Bovendien is de badkamerspecialist meer tijd kwijt en loopt de prijs van je badkamerrenovatie dus hoger op. De kosten van het renoveren van een kleine badkamer liggen nu eenmaal een stuk lager. Op deze factor heb je dus zelf geen invloed.

De inrichting speelt ook een grote rol. Kies je namelijk voor een andere indeling dan is het nodig om de leidingen te verplaatsen. Dit kost extra manuren en materiaal, waardoor de kosten hoger oplopen. Wil je goedkoper uit zijn dan is het verstandig om dezelfde indeling te behouden. De kosten voor loodgieterswerk lopen op tot wel €350,-.

3. Materiaal voor badkamerrenovatie

Welke materialen je gebruikt bepaalt de uitstraling en luxe van de badkamer. Maar dit heeft ook een grote invloed op de totale prijs! Wil je een hele luxe badkamer, dan zijn natuurstenen tegels of beton ciré een goede optie, maar daar betaal je ook voor.

Heb je een iets lager budget, dan zijn de materialen een goede optie om te besparen op de prijs. Kies bijvoorbeeld voor mooie keramische tegels en je bespaart tot wel honderden euro’s op de totaalprijs. Behalve de tegels verschillen ook de prijzen voor het sanitair en de badkamermeubels.

Je hebt onder meer de keuze uit deze verschillende materialen:

 • Tegels: natuurstenen tegels zijn prachtig maar kostbaar. Met keramische tegels bespaar je gemakkelijk tot honderden euro’s.
 • Badkamermeubels: van een eenvoudig en betaalbaar zitbad tot een luxe whirlpool: alles is mogelijk. Eenvoudig sanitair bespaart op de kosten en geeft toch een frisse nieuwe uitstraling.
 • Sanitair: een staand toilet is goedkoop, maar lastig schoon te maken en het ziet er minder fris uit. Een hangend toilet is daarom een goede optie.

Totaalrenovatie prijs


4. Welke werken voer je uit?

Welke specifieke werken je uitvoert hebben een grote invloed op de totaalprijs. Laat je alleen het sanitair vervangen dan betaal je natuurlijk minder dan wanneer je ook alle tegels in de badkamer laat vervangen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste werken tijdens het renoveren van een badkamer. Vraag jezelf van tevoren af wat je precies mist in de huidige badkamer en op welke manier je dit wilt renoveren. Door te kiezen voor specifieke renovatiewerken kun je besparen op de prijs! Je kunt ook besparen op de prijs door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen! Zo krijg je altijd de beste prijs voor je project.

 • Leidingwerk: wanneer je de indeling wilt wijzigen moeten de watertoe- en afvoer verplaatst worden naar de goede plek. Dit geldt voor zowel de douche, het ligbad, de wastafel en je toilet. Elektriciteitsleidingen moeten ook verplaatst worden als je extra stopcontacten wilt aanbrengen of nieuwe lichtpunten wilt creëren. De kosten voor het leidingwerk liggen gemiddeld tussen de €360,- tot €880,-, inclusief materiaal en plaatsing.
 • Vloerafwerking: een nieuwe badkamervloer? Keramische tegels zijn een goede optie. Let er wel op dat je vloertegels de juiste R-waarde hebben. Dit is de antislipwaarde. Kies in de badkamer in ieder geval voor R-waarde 11, zodat je uitglijden voorkomt. Keramische tegels kosten ongeveer €10,- tot €90,- per m². Kies je voor een mooie gietvloer, houd dan rekening met gemiddelde prijzen tussen de €45,- tot €130,- per m².
 • Wandafwerking: keramische tegels zijn de meest standaard keuze voor de wandafwerking, zeker als je ook keramische tegels op de vloer hebt liggen. Maar er zijn nog veel meer opties! Kies voor beton ciré voor een hele luxe uitstraling of kies voor schilder- of stucwerk als je een klein budget hebt. Dit wordt vaak gecombineerd met tegelwerk op de onderste helft van de muur. De kosten van de wandafwerking beginnen vanaf €10,- tot €90,- per m². Kies je voor betonstuc dan betaal je ongeveer €65,- tot €155,– per m² en voor schilderwerk liggen de kosten rond de €15,- tot €20,- per m².
 • Plafondafwerking: heb je een oud, vergeeld plafond in de badkamer dan is het een optie om dit opnieuw af te werken. Veel mensen kiezen voor een verlaagd plafond met dimbare spotverlichting. Voor een gyproc plafond betaal je rond de €60,- tot €80,- per m² en kies je voor een spanplafond dan kost dit gemiddeld €70,- tot €80,- per m².
 • Sanitair: het vervangen van je sanitair geeft tal van mogelijkheden. Kies je voor een bad dan zijn er bijvoorbeeld duizenden opties. Een ligbad, een zitbad, een whirlbpool of budgetbad. Jij kiest zelf een bad dat past binnen je budget en dat voldoet aan je wensen. De prijzen voor een bad lopen dan ook uiteen van €500,- tot €3.000,- en voor een douche variëren de kostprijzen tussen de €400,- tot €3.000,-.

Op zoek naar een vakman voor je badkamer renovatie?

Vind snel een bedrijf in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

5. Extra opties

Natuurlijk zijn er verschillende extra opties die je kan kiezen. Dit is niet per se nodig, maar verhoogt wel het comfort en de luxe van je badkamer. Vloerverwarming bijvoorbeeld bespaart je ruimte (je hoeft geen radiatoren te plaatsen) en zorgt ervoor dat je na het douchen op een heerlijk warme vloer stapt. Dit kost per tien vierkante meter ongeveer €760,-. Een investering, maar dan wel een waar je geen spijt van gaat krijgen.

Daarnaast is het ook verstandig om rekening te houden met de ventilatie. Door dit direct aan te pakken, verklein je de kans op schimmel in je mooie nieuwe badkamer. Voor ventilatie liggen de kosten rond de €2.800,- tot €7.000,-, afhankelijk van het systeem dat je kiest. Ventilatiesysteem B (waarbij je een mechanische toevoer en een natuurlijke afvoer hebt) is de goedkoopste keuze.

Optie Gemiddelde prijs*
Vloerverwarming aanleggen €760,- per tien vierkante meter
Ventilatie €2.800,- tot €7.000,-
Stoom of spa douchecabine €1.600,- tot €4.300,-
Spabad of whirlpool €2.700,- tot €6.700,-

*Let op: deze kosten zijn inclusief montage, materiaal en btw. De exacte kosten kunnen afwijken. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vakmensen voor de exacte prijzen.

Hoe badkamer renoveren?

Hoe gaat het renoveren van een badkamer precies in z’n werk? Dit hangt af van de werken die je laat uitvoeren, maar in grote lijnen doorlopen de badkamerspecialisten het onderstaande stappenplan. Houd er rekening mee dat de renovatie gemiddeld 1 tot 2 weken in beslag kan nemen. Het is dus slim om voor deze periode een alternatieve doucheruimte te regelen. Misschien kun je douchen op de sportschool, bij vrienden of familie of zelfs bij je buren. Eventueel is het mogelijk om een mobiele douche te huren: zo kun je tijdens je renovatie gewoon in huis blijven douchen.

Zo gaat een vakman te werk bij een badkamerrenovatie:

 • Stap 1: kennismaking en inventarisatie wensen. Voordat je aan de slag gaat moet een ontwerp gemaakt worden. Tijdens een eerste gesprek geef je al je wensen door aan de vakman en die maakt er een praktisch en stijlvol ontwerp van. Je denkt overal over na: van de badkamertegels tot het sanitair en van de kranen tot de badkamerverlichting. Bereid je goed voor op dit gesprek en ga online alvast op zoek naar badkamer ideeën en mogelijkheden. Wanneer je de offerte goedkeurt worden de materialen besteld en plan je een afspraak om de badkamer te komen renoveren. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!
 • Stap 2: sloopwerk. De eerste stap in het renoveren is natuurlijk het sloopwerk. De vakmannen slopen het sanitair, de meubels en de badkamertegels uit je badkamer. Eventueel kun je bepaalde onderdelen opnieuw gebruiken: hier gaan zij natuurlijk zorgvuldig mee om. Het puin wordt verzameld in een grote container voor je huis, die de vakmannen na het breekwerk voor je afvoeren.
 • Stap 3: leidingwerk. Deze stap is optioneel. Laat je een nieuw plafond plaatsen met spotverlichting of als je de indeling van je badkamer verandert, moet de elektriciteit en de watertoevoer en -afvoer natuurlijk op de goede plek zitten. Dit doen zij op het moment dat de badkamer helemaal kaal is. De vakmannen frezen een sleuf in de muur en maken een aftakking in de leidingen. Zo maken ze op de goede plek een nieuwe afvoer.
 • Stap 4: tegelwerk. Wanneer de leidingen op de goede plek zitten volgt het tegelwerk en de andere wand- of vloerafwerking. Grote tegels worden vanaf de vloer omhoog geplaatst. Bij kleine tegels, zoals mozaïek of hexagon tegels, beginnen de tegelzetters op ooghoogte. Daarna betegelen ze de vloer.
 • Stap 5: installatie sanitair. De laatste stap is het installeren van het sanitair. De vaklui plaatsen het nieuwe toilet, hangen de douchewand en de douche voor je op en plaatsen de badkamermeubels. Alles kitten ze netjes af, zodat de hele badkamer waterdicht is.

Badkamerrenovatie voor en na

badkamerrenovatie transformatie


Hoe bespaar je op de prijs van een badkamerrenovatie?

Besparen op de kosten van je badkamerrenovatie? Zo doe je dat:

 • Houd rekening met de materiaalkosten: kies voor goedkopere keramische tegels en merkloos sanitair. De kosten voor het materiaal hebben meer invloed op de totaalprijs dan je denkt!
 • Help zelf mee: doe voorbereidende werkzaamheden of vraag je badkamerspecialist welke andere klussen je zelf alvast kunt uitvoeren. Zo bespaar je op de arbeidskosten! Denk aan het verwijderen van sanitair en het slopen van de oude badkamertegels.
 • Let op locatie: kies een badkamerinstallateur in je eigen regio. Door de afstand tussen je huis en het badkamerbedrijf zo klein mogelijk te houden, bespaar je op de voorrij- en leveringskosten.
 • Regel een premie: er zijn verschillende premies voor het renoveren van je badkamer. Als jij hiervoor in aanmerking komt, krijg je een groot deel van de kosten weer terug!
 • Vergelijk gratis offertes: door meerdere vakmannen met elkaar te vergelijken, vind je eenvoudig de expert met het beste aanbod!

Besparen op de kosten van een badkamerrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en kies de badkamerspecialiste met de beste prijzen!
Gratis offertes vergelijken!


Is er een premie voor badkamerrenovatie?

Er is in Vlaanderen een premie voor een badkamerrenovatie! Er zijn zelfs verschillende mogelijkheden. De meest bekende premie is de overkoepelende renovatiepremie. Deze premie is beschikbaar voor alle werken aan het sanitair, in huizen ouder dan 30 jaar. Het is een premie van 20% of 30% van de goedgekeurde facturen, afhankelijk van je inkomen.

Daarnaast is er ook nog de Vlaamse aanpassingspremie. Deze is voor alle 65+ers die hun sanitair noodgedwongen moeten aanpassen vanwege hun leeftijd. Bijvoorbeeld: hun hoge ligbad vervangen door een praktische inloopdouche. Dit is een premie van 50% van de goedgekeurde facturen!

Op vlaanderen.be vind je een overzicht van alle landelijke premies voor werken aan het sanitair. Op premiezoeker.be doe je bovendien eenvoudig een premiecheck, waarbij je duidelijk krijgt op welke premies jij recht hebt!

Tip: is je huis ouder dan 10 jaar, dan kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief als jij je badkamer renoveert. Je betaalt slechts 6% btw op je sanitair en nieuwe elektriciteit. Meer hierover lees je op belgium.be.

Totaalrenovatie prijs


Badkamer laten renoveren? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij je badkamer laten renoveren, dan doe je er goed aan om een badkamerspecialist in te schakelen. Deze helpt je van begin tot eind, van het maken van het ontwerp tot de installatie van het sanitair. Je bespaart jezelf waardevolle tijd en weet zeker dat het eindresultaat voldoet aan al je wensen!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk gratis offertes. Het is belangrijk dat je jouw wensen zo duidelijk mogelijk omschrijft op het offerteformulier: zo weet je zeker dat je op maat gemaakte offertes ontvangt. Vergelijk de prijsopgaven, en laat je badkamer renoveren tegen de laagste prijs! De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend!

Gratis offertes vergelijken