Heb jij recht op een renovatiepremie?

Je leest het in dit artikel. Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%. Wat is jouw klus?

Gratis & Vrijblijvend

Renovatiepremie en andere premies voor renovatie

Ga je renoveren? Mogelijk kom je in aanmerking voor een premie voor die renovatie. In België zijn er bijvoorbeeld de Vlaamse Renovatiepremie, waarmee je 20% of 30% van goedgekeurde facturen terugkrijgt, en de aanpassingspremie voor 65+ers! Ben je nog op zoek naar een vakman en wil je nóg meer geld besparen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je offerteaanvraag zorgen wij ervoor dat je zo snel mogelijk tot 5 offertes krijgt toegestuurd. Vergelijk de kosten en kies de vakman met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over premies voor je renovatie. We leggen uit wat de renovatiepremie voorwaarden zijn, wat de mogelijkheden hiermee zijn en welk bedrag je krijgt! Dankzij subsidies voor renovaties krijg je een deel van de renovatiekosten weer terug, en houd je zelf geld over!Overzicht algemene premies renovatie in 2024

Niet te veel betalen voor je renovatie? Met een goede premie krijg je een deel van de kosten weer terug! Bij de overkoepelende renovatiepremie is dat maar liefst 20% of 30% van de goedgekeurde facturen, met een maximumbedrag van maar liefst €10.000,-! Doe je bovendien energiebesparende investeringen in je huis, dan kom je bij 3 investeringen of meer in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Je krijgt een bedrag van €625,- tot maar liefst €4.750,- uitgekeerd van netbeheerder Fluvius, afhankelijk van het aantal investeringen dat je doet.

Er zijn in Vlaanderen verschillende premies voor renovaties. Welke premies jij bij een renovatie kunt aanvragen, hangt af van de werken die je laat uitvoeren, je inkomen en je woning. Is je woning ouder dan 10 jaar dan kom je bijvoorbeeld mogelijk in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van slechts 6%, en ben je 65+er en moet je noodgedwongen renoveren, dan kun je misschien ook de Vlaamse aanpassingspremie aanvragen! Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Soort renovatiespremie Premiebedrag 2024
Overkoepelende renovatiepremie 20% of 30% van de
goedgekeurde facturen
Totaalrenovatiebonus € 625 tot 4.750
Vlaamse aanpassingspremie 50% van de som van de goedgekeurde facturen
Verlaagd btw-tarief van 21% naar 6%

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte kosten weten? Vergelijk gratis offertes en bespaar!


In aanmerking komen voor een renovatiepremie?

Schakel een vakman in! Vergelijk offertes en bespaar bovendien tot 40%!
Gratis offertes vergelijken!


De overkoepelende renovatiepremie: dit houdt het in

De bekendste renovatiepremie in Vlaanderen, is de overkoepelende renovatiepremie. Dit is een premie van 20% of 30% (afhankelijk van je inkomen) voor goedgekeurde facturen. De werken zijn verdeeld in 4 categorieën: ruwbouw, dakwerken, buitenschrijnwerk en technische installaties. Je krijgt als persoon in een periode van 10 jaar, maximaal 2 keer een renovatiepremie uitgekeerd. Hierbij zijn de werken natuurlijk wel verspreid over verschillende categorieën.

Natuurlijk kom je niet zomaar in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie!

Per categorie moet je minimaal €2.500,- uitgeven. Voor technische installaties geldt bovendien een maximumbedrag: voor de elektrische installatie maximaal €3.750,-, voor de sanitaire installatie maximaal €3.750,- en voor de centrale verwarming maximaal €7.500,-. Geef je meer uit dan dit, dan wordt de premie berekend over het maximumbedrag.

Hieronder vertellen we meer over de overkoepelende renovatiepremie, welke werken in aanmerking komen en hoe je de premie aanvraagt. Wil je meer weten, lees dan verder op vlaanderen.be.

Renovatiepremie

Welke werken komen in 2024 in aanmerking voor de premie voor renovatie?

Er zijn veel verschillende werken die in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie. De premie voor de renovatie is onder te verdelen in 4 categorieën:

 • 1. Ruwbouw: hieronder vallen de structurele elementen van een woning. Denk aan het renoveren van de fundering, de afwerking van de buitenmuur, het behandelen van optrekkend vocht of het afbreken van bestaande draagvloeren en trappen. Werken die niet in aanmerking komen zijn werken aan plafonds, wandtegels op de binnenmuren en vloerbedekking.
 • 2. Dakwerken: in deze categorie vallen alle werkzaamheden die bijdragen aan gehele of gedeeltelijke vernieuwing van het dak. Denk aan: het afbreken van bestaande dakstructuren, het plaatsen van een overzetdak, het aanbrengen en vervangen van de dakgoten en het aanbrengen van dakramen, dakkapellen en lichtkoepels. Verandadaken en afdaken komen niet in aanmerking voor de premie.
 • 3. Buitenschrijnwerk: dit bevat werkzaamheden met betrekking tot het vervangen of renoveren van buitendeuren en -ramen in de gevels. Het vervangen van de beglazing komt ook in aanmerking voor de premie, onder de voorwaarde dat er ook nieuwe kozijnen geplaatst worden.
 • 4. Technische installaties: hierbij gaat het om werken met betrekking tot de installatie van de centrale verwarming, een elektrische installatie of het sanitair.

Wil je zeker weten of jouw renovatie in aanmerking komt voor een premie? Lees dan verder op vlaanderen.be.

En welke werken komen niet in aanmerking?

Natuurlijk komen niet alle werken in aanmerking voor de renovatiepremie. Als je een huis bijvoorbeeld volledig laat slopen en een nieuw huis bouwt, dan valt dit niet onder de renovatiepremie. Andere voorbeelden van werken die niet voor een premie in aanmerking komen zijn alle werken voor de afwerking, zoals vloerbedekking, plinten een tweede badkamer of toilet en de isolatie van vloeren en kelders.

Wie kan er aanspraak maken op de renovatiepremie en wat zijn de voorwaarden?

Je kan alleen een premie voor je renovatie aanvragen als bewoner of als verhuurder van het pand. Ben je de bewoner, dan kom je alleen in aanmerking als je de eigenaar bent. Als verhuurder kom je alleen in aanmerking als je de woning op het moment van aanvragen voor minstens 9 jaar verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor.

Ook kom je in een periode van 10 jaar maximaal 2 keer in aanmerking voor de renovatiepremie. De voorwaarden die hieraan gesteld worden hebben betrekking op je inkomen, je woning, je andere eigendommen en de facturen die je indient.

 • Je inkomen: in 2021 mag je inkomen niet meer zijn dan €44.620,-. Woon je samen dan ligt het maximum gezamenlijk inkomen op €36.740,-. Voor elke extra persoon ten laste wordt het maximaal inkomen verhoogd met €3.570,-.
 • Je facturen: op het moment dat je de premie voor je renovatie aanvraagt, zijn de facturen maximaal twee jaar oud en moet je per categorie minimaal €2.500,- aan facturen laten zien. Daarnaast zitten er voorwaarden aan de inhoud van de facturen en wat hierop moet staan. Houd hier rekening mee als je de factuur ontvangt!
 • Je woning: deze is minimaal 30 jaar oud en bestemd zijn voor huisvesting. Appartementen komen ook in aanmerking, maar studentenkamers niet.
 • Je eigendommen: de aanvrager mag op het moment van aanvragen van de renovatiepremie geen andere volledige woning in zijn of haar eigendom hebben. Dit geldt ook voor de meerderjarige medebewoners van het pand.

Hoeveel bedraagt de premie voor renovatie?

De premie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen, afhankelijk van het inkomen. De premie voor de twee aanvragen is nooit meer dan €10.000,-.

Je premie bedraagt 30% van de facturen, als je als alleenstaande jaarlijks niet meer verdient dan €31.870,-. Ben je getrouwd of woon je samen, dan mag het gezamenlijk inkomen niet meer zijn dan €44.620,-. Voor extra personen ten laste wordt het maximumbedrag nog eens verhoogd met €3.750,-. Kom je in aanmerking voor de premie van 30%, dan is het minimumbedrag €1.250,- per categorie en de maximumpremie is €3.333,- per categorie.

Is je inkomen hoger, dan kom je in aanmerking voor de premie van 20% van de goedgekeurde facturen. Er is geen minimumpremie en het maximumbedrag dat je krijgt is €2.500,- per categorie.

Overkoepelende renovatiepremie

Hoe kan ik de overkoepelende renovatiepremie aanvragen in 2024?

Je vraagt de premie pas aan op het moment dat de werken al zijn uitgevoerd. Je betaalt ze dus eerst zelf, en krijgt daarna een premiebedrag terug. Je kunt de aanvraag online of op papier invullen. Zorg ervoor dat je eerst alle benodigde documenten en papieren verzameld. Bij een digitale aanvraag, maak je digitale kopieën van het bewijsmateriaal. Bewijsstukken die eventueel nodig zijn, zijn: de omgevingsvergunning, foto’s voor en na de uitgevoerde werken, betalingsbewijs of een plan van de architect.

Bij een digitale aanvraag:

 • Je logt in op het formulierenloket bij wonenvlaanderen.be. Dit doe je met eID of itsme.
 • Nu vul je het aanvraagformulier naar waarheid in. Sommige gegevens zijn vooraf al voor je ingevuld.
 • Na het invullen voeg je de digitale bewijsmaterialen toe, in de vorm van een PFD-bestand.
 • Tot slot kun je het document digitaal ondertekenen. Andere bewoners die ook aanvrager zijn, krijgen nu de mogelijkheid om ook in te loggen en het document ook te ondertekenen.

Bij een aanvraag op papier is de aanvraag vergelijkbaar. Je vindt het formulier op de website van wonenvlaanderen.be. Print deze uit, vul de aanvraag in en stuur deze op naar het adres op het formulier. Voeg kopieën van de facturen toe en de rest van het bewijsmateriaal.

Na je aanvraag krijg je per mail of brief een ontvangstbevestiging (na ongeveer een maand) met daarin een dossiernummer. Bewaar deze goed!

Zijn er nog andere premies voor renovatie?

De renovatiepremie is één van de belangrijkste premies voor renovatiewerken in en rond het huis. Zijn er nog meer premies waar je voor in aanmerking kan komen?

In Vlaanderen is er allereerst een verlaagd btw-tarief voor verschillende renovaties in huis. Wanneer je woning minimaal 10 jaar oud is, dan zijn er veel werkzaamheden die hiervoor in aanmerking komen. Daarnaast bestaat er nog de Vlaamse aanpassingspremie, voor 65+ers die vanwege hun leeftijd hun woning noodgedwongen moeten aanpassen.

Daar bovenop kan je in aanmerking komen met de totaalrenovatiebonus als je verschillende werkzaamheden met elkaar combineert: deze kan oplopen tot wel €4.750,-! Hieronder lees je meer over de andere mogelijkheden om een premie aan te vragen. Wil je een renovatie uitvoeren zodat je ook in aanmerking komt voor een premie? Start dan nu je gratis offerteaanvraag en vind een vakman bij jou in de buurt!

Op deze pagina lees je meer over een aannemer renovatiewerken.

De Vlaamse aanpassingspremie

Voor 65+ers die noodgedwongen renoveren is er de Vlaamse aanpassingspremie. Als je ouder wordt, dan zijn er vaak aanpassingen nodig: een ligbad vervangen door een praktische inloopdouche zonder hoge instap, de installatie van technische hulpmiddelen zoals een traplift of het bouwen van een tweede badkamer op de eerste verdiep. Je krijgt een premie van 50% van de goedgekeurde facturen, met een maximum van €1.250,- per categorie.

In een periode van 10 jaar kun je de aanpassingspremie maximaal 2 keer aanvragen. Wil je dit doen, zorg er dan wel voor dat elke aanvraag die je doet betrekking heeft op een andere categorie. De werken zijn verdeeld in twee categorieën:

 • Werken aan technische installaties en hulpmiddelen: zoals het maken van een aangepaste badkamer, een nieuw toilet plaatsen of het installeren van een traplift of andere elektromechanische hulpmiddelen.
 • Verbouwingen om de toegankelijkheid te bevorderen: hierbij gaat het om werkzaamheden zoals het aanbrengen van hellende vlakken, om de woning toegankelijk te maken. Het creëren van voldoende ruimte en het wegwerken van niveauverschillen valt ook onder deze werken.

Meer over de aanpassingspremie, hoe je deze aanvraagt en wat de voorwaarden hiervan zijn lees je op vlaanderen.be.

Verlaagd btw-tarief

Verlaagd btw-tarief van 6 procent voor renovatie

Is je huis ouder dan 10 jaar? Goed nieuws: je komt dan in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. In plaats van 21%, betaal je slechts 6% btw over je renovatiewerken! Een belangrijke voorwaarde is dat de woning als privéwoning gebruikt wordt en de facturen rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd worden. Ook moeten de levering van de materialen en de plaatsing hiervan door dezelfde vakman uitgevoerd worden. Je komt dus niet zomaar in aanmerking als je zelf werkzaamheden uitvoert.

Voorbeelden van renovatiewerken die onder het verlaagde btw-tarief vallen zijn:

 • Werken aan het sanitair
 • Nieuwe elektriciteit in huis
 • Centrale verwarming of airconditioning
 • Isolatie van de woning
 • Een nieuwe schouw of open haard
 • Een garage, veranda of pergona
 • Het vegen van schoorstenen

Meer over het verlaagde btw-tarief en de werken waarvoor dit geldt, vind je op belgium.be.

Let op: werk je vanuit huis? Dan is het belangrijk dat maximaal 30% van het huis gebruikt wordt voor je beroep. Is dit meer, dan kom je niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief.

Totaalrenovatiebonus

Dan is er de totaalrenovatiebonus. Dit is niet direct een premie voor een verbouwing, maar het zorgt er wel voor dat je mogelijk een mooi bedrag terugkrijgt van je netbeheerder. Als je 3 of meerdere energiebesparende maatregelen combineert, kom je in aanmerking voor een bonus die oploopt van €625,- tot wel €4.750,-!

Eerst de voorwaarden: je huis moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2006. Bovendien moet de eerste investering een eindfactuur hebben tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020. De verschillende werken kun je in een periode van 5 jaar uitvoeren om in aanmerking te komen voor de bonus. Je hoeft deze bonus niet aan te vragen, de toekenning hiervan gebeurt namelijk automatisch.

Bij een appartement begint de bonus bij een bedrag van €625,- bij 3 investeringen, en loopt het bedrag op naar €2.375,- bij 7 investeringen. Bij een eengezinswoning begint de totaalrenovatiebonus bij €1.250,- bij 3 aanpassingen, en loopt dit op tot wel €4.750,- bij 7 investeringen. Meer hierover lees je op vlaanderen.be.

Lees hier meer over de prijs van een totaalrenovatie.

Besparen op de kosten van een renovatie?

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de kosten!

EPC-labelpremie

Naast de totaalrenovatiebonus, is er ook de EPC-labelpremie. Als je een woning hebt die een slechte energieprestatie heeft, dan kun je de woning flink renoveren. Doe je dit in een tijdsbestek van 5 jaar en stijgt het EPC label hierdoor? Dan kun je vanaf 2021 in aanmerking komen voor deze premie.

De premie is afhankelijk van de energieprestatie voor en na de werkzaamheden en het type woning. Het bedrag ligt in ieder geval tussen de €2.500,- tot maar liefst €6.000,-.

Let op: de EPC-labelpremie is niet te combineren met de totaalrenovatiebonus. Het is dus slim om uit te zoeken welke premie het meest gunstig is voor jouw situatie. Meer weten? Lees dan verder op vlaanderen.be.

Renovatiepremies voor specifieke werken

Hoe zit het met verschillende werken in en rond het huis: hoe weet je of je voor jouw renovatie in aanmerking komt voor een premie?

Hieronder hebben we een lijst van verschillende werkzaamheden en de premie die je hierbij kunt aanvragen. Wil jij binnenkort renoveren en ben je nog op zoek naar een geschikte vakman? Vraag dan gratis offertes aan!

1. Premie voor dak-, muur- en vloerisolatie

Als jij je woning beter isoleert, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een mooie premie! Voor dak of zoldervloerisolatie kom je in aanmerking voor een premie van €6,- per m². Voorwaarde is dat je de werken alleen worden uitgevoerd door een expert. Sinds 2021 krijg je geen premie meer als je de werken zelf uitvoert.

Voor muurisolatie verschillen de premies. Voor spouwmuurisolatie krijg je een premie van maximaal €5,- per m². Ga je voor buitenmuurisolatie, dan is de premie €30,- per m² wanneer je de buitenmuur van buiten isoleert en €15,- per m² als je kiest voor isolatie vanaf de binnenkant. Tot slot kun je voor vloerisolatie in aanmerking komen voor een premie van €6,- per m². Deze isolatiepremies worden uitgegeven door netbeheerder Fluvius. Meer hierover lees je dus op fluvius.be.

2. Premies voor renovatie van ramen

Ga jij binnenkort je ramen renoveren? Er zijn verschillende premiemogelijkheden. Laat je de ramen inclusief de beglazing vervangen door hoogrendementsglas, dan kun je bij netbeheerder Fluvius een premie aanvragen. Dit is een bedrag van €16,- per m² glasoppervlak! Bovendien kom je mogelijk in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Dit is alleen het geval als je huis minimaal 30 jaar oud is!

Daarnaast kun je deze renovatiewerken gebruiken om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie of de totaalrenovatiebonus. In dat geval krijg je een mooie bonus. Meer over de premiemogelijkheden voor het renoveren van ramen, lees je op vlaanderen.be.

3. Premies voor elektriciteit

Wil je de elektriciteit in huis vernieuwen of is het nodig om de meterkast te vergroten? Op vlaanderen.be lees je meer over de premies voor de elektriciteitswerken in en rond het huis.

Laat je de elektriciteit geheel of gedeeltelijk vernieuwen dan kom je namelijk in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie, hiermee krijg je 20% of 30% van het totaalbedrag weer terug. Daarnaast kan het zijn dat jij in jouw gemeente of provincie een plaatselijke premie krijgt! De hoogte en voorwaarden verschillen hiervan natuurlijk.

4. Premies voor renovatie van sanitair

Ook voor het renoveren van sanitair zijn er verschillende premie mogelijkheden. Allereerst is er de overkoepelende renovatiepremie. Je huis moet in dat geval 30 jaar oud zijn en je moet voldoen aan de inkomensgrens.

De tweede optie is de aanpassingspremie. Dit houdt in dat je 50% van de goedgekeurde facturen vergoed krijgt van de overheid. De aanpassingspremie is voor 65+ers die hun huis moeten aanpassen vanwege hun leeftijd. Dat gaat mede om het sanitair. Meer over premies voor sanitair vind je op vlaanderen.be.

5. Premies voor verwarming

Om zuinig wonen te stimuleren, zijn er verschillende premies op het gebied van verwarming. Alle renovatiewerken waarbij je de woning voorziet van een centrale verwarming, vallen onder de overkoepelende renovatiepremie. Dit is echter alleen het geval als het huis minimaal 30 jaar oud is. Bovendien kunnen de werkzaamheden gebruikt worden om de EPC-labelpremie of de totaalrenovatiebonus te ontvangen.

Voor de installatie van een micro-warmtekrachtkoppeling kun je ook een -premie ontvangen. Meer over de mogelijkheden lees je op vlaanderen.be.

6. Premies voor duurzame installaties

Wil je zuiniger leven, dan is de installatie van een zonnepomp boiler, zonnepanelen of een warmtepomp een goed idee. Hiermee wek je eigen elektriciteit op of beperk je het gasverbruik in huis. Voor de aankoop en installatie van deze duurzame installaties, kun je ook een premie aanvragen.

 • Voor een zonneboiler: je krijgt in 2021 een premie van €550,- per m². Het maximumbedrag is €2.750,- en maximaal 40% van het totaalbedrag op de factuur.
 • Voor een warmtepomp: afhankelijk van het type warmtepomp dat je koopt, krijg je een premie tussen de €300,- tot €4.000,-.
 • Voor een warmtepompboiler: in 2021 krijg je een premie van €300,- of een maximum van 40% van de totaalfactuur.
 • Zonnepanelen: in 2021 krijg je van netbeheerder Fluvius een premie van maximaal €1.500,- op je zonnepanelen, maximaal €300,- per kWp. Deze premie daalt de komende jaren, daarom is het slim om zo snel mogelijk te investeren in zonnepanelen.

Overzicht renovatiepremies voor specifieke werken in 2024

Soort renovatiespremie Premiebedrag 2024
Isolatie
Dak- of zoldervloerisolatie € 4 per m²
Doe-het-zelf: geen premie N.v.t.
Buitenmuurisolatie langs buiten € 30 per m²
Buitenmuurisolatie langs binnen € 15 per m²
Spouwmuurisolatie € 5 per m²
Vloer- of kelderplafondisolatie € 6 per m²
Hoogrendementsbeglazing € 16 per m²
Installaties
Zonneboiler € 550 per m²
Warmtepomp € 300 tot 4.000
Warmtepompboiler € 300
Zonnepanelen € 300 per kWp

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte kosten weten? Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Renovatiewerken offertes

Renovatiewerken laten doen? Vergelijk gratis offertes!

Is het renoveren van je huis een stuk aantrekkelijker nu je weet dat je in aanmerking komt voor een premie? Pak eindelijk die badkamer aan of laat nu snel je huis goed isoleren! Met behulp van een vakman weet je zeker dat de renovatiewerken snel en vakkundig uitgevoerd worden en krijg je bovendien een persoonlijk advies!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Geef je wensen aan op het offerteformulier, en je komt zo snel mogelijk in contact met maximaal 5 vakmannen in je eigen regio. Kies de vakman die je het beste kan helpen tegen de laagste prijs, en bespaar tot maar liefst 40% op de totaalkost! De offerteaanvraag is helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken