Wat kost een totaalrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Totaalrenovatie prijs

De prijs van een totaalrenovatie ligt ergens tussen de €750,- tot €1.500,- per m². Dit hangt natuurlijk helemaal af van de werken die je laat uitvoeren. Hoe groter je totaalrenovatie, des te hoger de kosten. Door zelf te bepalen welke werken je laat uitvoeren, houd je zelf grip op de prijs. Benieuwd wat jouw totale renovatie gaat kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan tot 5 offertes van vakmannen in je regio. Kies de expert met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!

Op deze pagina gaan we dieper in op de kostprijs van een totaalrenovatie. We geven een globaal beeld van de gemiddelde kosten, de prijs van verschillende werkzaamheden en natuurlijk vind je hier praktische tips om te besparen op de kosten!Wat kost een totaalrenovatie van een huis?

De prijs van een totaalrenovatie begint bij een appartement rond de €40.000,- tot €75.000,-. Bij een grote woning lopen de kosten hiervan op tot ongeveer €75.000,- tot €200.000,-.

Dat is nogal wat!

Onthoud dat de kosten van een totaalrenovatie volledig afhankelijk zijn van de specifieke renovatiewerken die je laat uitvoeren. In dit prijsvoorbeeld gaan we ervan uit dat je het hele huis aanpakt: de keuken, de badkamer, de elektriciteit, een nieuwe cv-ketel met vloerverwarming en misschien ook nog wel een dakkapel of extra dakramen.

De kostprijs van een totaalrenovatie lijkt misschien hoog, maar daar krijg je ook flink voor terug: een lagere gas- en energierekening, een hogere woningwaarde en zeker een hoger woongenot!Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Prijs totaalrenovatie woning

Grootte woning Gemiddelde prijzen*
Kleine woning of appartement €40.000,- tot €75.000,-
Middelgrote woning €60.000,- tot €110.000,-
Grote woning €75.000,- tot €200.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen van een totaalrenovatie, de prijs kan verschillen afhankelijk van je wensen. Ontvang gratis offertes en kom in contact met vakmensen.


Besparen op de prijs van een totaalrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod!
Gratis offertes vergelijken!


Hoeveel kost een totaalrenovatie per onderdeel?

De prijs van een totaalrenovatie hangt samen met de werken die je laat uitvoeren. In de tabel hieronder vind je daarom verschillende prijzen van renovatiewerken.

De kosten van een badkamerrenovatie variëren bijvoorbeeld van €3.500,- tot €10.000,-. Met de keuzes voor het materiaal, de indeling en het sanitair bepaal je zelf hoeveel geld je hieraan uitgeeft. De prijs voor de renovatie van de keuken ligt tussen de €900,- tot €2.000,- en als je de zolder helemaal laat afwerken en renoveren (inclusief dakkapel) dan betaal je gemiddeld €11.000,-.

Bij oude huizen is het vernieuwen van de elektra bovendien een groot onderdeel van de totaalrenovatie. Dat komt omdat de elektriciteit verouderd is, slecht of slordig is aangelegd en niet sterk genoeg is om alle moderne apparatuur te voorzien van stroom. Dit kost je ongeveer €8.500,-, afhankelijk van de specifieke werken die de elektricien voor je uitvoert. Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Totaalrenovatie kostprijs 2024

Soort renovatie Gemiddelde kosten*
Totaalrenovatie badkamer €3.500,- tot €10.000,-
Totaalrenovatie keuken €900,- tot €2.000,-
Totaalrenovatie zolder €11.000,-
Vernieuwen elektra €8.500,-
Dakrenovatie €16.000,-
Nieuwe waterleidingen €4.250,-
Verwarmingsinstallatie €10.000,-
Ventilatiesysteem laten installeren €3.000,- tot €7.000,-

*Let op: dit zijn slechts enkele prijsvoorbeelden met gemiddelde prijzen, inclusief btw en plaatsing. Voor specifieke kosten vraag je het best gratis offertes aan.

Totaalrenovatie prijs


Wat is de prijs van totaalrenovatie per m2?

Soms is het makkelijker om een beeld van de kosten te krijgen, als je weet wat de prijs per m² voor de totaalrenovatie is. Dit hangt ook weer helemaal af van de werken: pleisterwerken kosten gemiddeld €25,- per m² en dit zorgt voor een prachtige afwerking van je woning. Wil je hier iets minder geld aan uitgeven, dan zijn schilderwerken een goed alternatief. Hiervoor betaal je gemiddeld €15,- tot €20,- per m².

Een gevelrenovatie kost ongeveer €42,- per m², maar de prijs hangt wel sterk af van het soort renovatie dat je uitvoert. Bestaat dit alleen uit het herstellen van beschadigingen en het vernieuwen van de voegen, dan ligt de prijs een stuk lager dan wanneer je kiest voor gevelbekleding of zelfs een compleet nieuwe gevel: voor metselwerken alleen liggen de kosten namelijk al rond de €100,- per m².

Een andere klus die bij een totaalrenovatie vaak wordt uitgevoerd, is isoleren: dit levert veel op, omdat je minder hoeft te stoken. De kosten hiervoor liggen, afhankelijk van de techniek, rond de €13,- tot €140,- per m². Vergelijk gratis offertes en vind de aannemer die bij jou past.

Totaalrenovatie prijs per m2 2024

Soort renovatie Gemiddelde prijs per m²*
Pleisterwerken €25,-
Trap op maat laten maken €5,- tot €80,-
Gevelrenovatie €42,-
Gyprocwerken €25,- tot €75,-
Schilderwerken €15,- tot €20,-
Metselwerken €100,-
Afbraakwerken €7,- tot €55,-
Isoleren €13,- tot €140,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten per vierkante meter. De exacte kosten kunnen afwijken, vergelijk gratis offertes en ontdek de exacte kosten.

Op zoek naar een vakman voor je totaalrenovatie?

Vind snel een bedrijf in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten van je totaalrenovatie!

Vaste prijs, prijs per vierkante meter of uurtarief voor totaalrenovatie?

Hoe wordt de prijs van een totaalrenovatie berekend? Dit kan op verschillende manieren. Bij hele grote renovaties wordt vaak gebruik gemaakt van een totaalprijs: zo staat niemand voor onverwachte kosten en weet je vooraf precies wat het project je gaat kosten.

Bij kleinere renovaties wordt ook wel een kostprijs per m² of per uur in rekening gebracht. Bij eenvoudige klussen, zoals schilderwerken of metselwerken wordt de kostprijs van de renovatie per m² berekend. Bij complexere klussen, zoals het renoveren van de trap of de ramen, gaat het meestal om een prijs per uur.

In de meeste gevallen bepaalt de vakman welke prijsopbouw hij gebruikt in zijn offerte. Het is altijd slim om dit te controleren en te vergelijken met andere offertes: hoe wordt de prijs hier opgebouwd? In veel gevallen is een prijs per vierkante meter of een totaalprijs de meest gunstige optie!

Totaalrenovatie prijzen: voorbeelden

Benieuwd hoeveel jouw totaalrenovatie gaat kosten? Hieronder geven we een aantal prijsvoorbeelden, bij een totaalrenovatie van de badkamer, van de keuken en van de zolder. Zo krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en de bijbehorende prijzen.

Wil jij een totaalrenovatie van je hele woning en ben je nog op zoek naar een vakman? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

Totaalrenovatie badkamer

Bij een totaalrenovatie in de badkamer wordt de oude badkamer volledig gesloopt en laat je een nieuwe badkamer plaatsen. Dit betekent nieuwe tegels, nieuw sanitair, eventueel een nieuwe indeling en nieuwe badkamermeubels. Het voordeel hiervan is dat je de ruimte volledig kan transformeren. Door de indeling van het sanitair te wijzigen houd je misschien meer ruimte over voor een fijn ligbad, of juist een dubbele wastafel.

De kosten van een badkamerrenovatie liggen gemiddeld tussen de €32.500,- tot €10.000,-. Wil je de kosten laag houden, kies dan voor dezelfde indeling zodat je leidingen niet verplaatst hoeven worden. Ook helpt het om te kiezen voor goedkopere keramische tegels in plaats van natuursteen en door basis sanitair zonder merk te kopen.

Totaalrenovatie keuken prijs

Is je keuken niet naar wens? Dan is het een goed idee om hier een totaalrenovatie uit te laten voeren. Een totaalrenovatie in de keuken biedt veel mogelijkheden: misschien kun je eindelijk een kookeiland laten plaatsen, is er door de indeling te veranderen meer werkblad mogelijk of is het eindelijk tijd om te investeren in een goede inductiekookplaat, zodat je gas zal besparen!

Onderdelen die je bij een totaalrenovatie vervangt zijn onder meer de keukenkastjes, de frontjes en de deurtjes, de keukenapparatuur, het keukenblad en spatwand en nog veel meer. Laat je begeleiden door een expert: hij helpt met het maken van een ontwerp en houdt er rekening mee dat je keuken naast mooi vooral ook praktisch is. De kosten liggen gemiddeld tussen de €900,- tot €2.000,-.

Zolderrenovatie prijs

De gemiddelde kosten bij een zolderrenovatie liggen rond de €11.000,-: dat is een hoge prijs voor een totaalrenovatie, maar er wordt dan ook heel veel gedaan!

Voor deze prijs laat je de zolder volledig netjes afwerken: veel zolders dienen als opbergruimte en er wordt weinig moeite gestoken in de afwerking. Zonde, want door de zolder netjes op te ruimen en goed in te richten ontstaat er zoveel mogelijke leefruimte. De vakmannen plaatsen schotten, waarachter je veel spullen kunt opslaan. Eventueel voeren ze gyprocwerken uit, om extra muren te plaatsen. Zo verdeel je een grote zolder eenvoudig in twee of meer slaap- of werkkamers.

Daarnaast wordt de zolder afgewerkt met een dakkapel of, als dat niet mogelijk is, extra dakramen. Dit creëert veel licht (en ruimte!) waardoor de zolder ook een stuk groter lijkt.

Wat is een totaalrenovatie


Wat is totaalrenovatie precies?

Een totaalrenovatie houdt in dat je een huis volledig gaat strippen en een grote verbouwing hebt om alles weer op te bouwen. Toch gaat het in de praktijk meestal niet zo ver. Wanneer verschillende grote werken met elkaar gecombineerd worden spreken we al snel van een totaalrenovatie. Bijvoorbeeld: het renoveren van de badkamer, de keuken en het opnieuw afwerken van alle muren en plafonds in huis. Of: het plaatsen van een aanbouw, het leggen van vloerverwarming en een nieuwe cv-ketel.

Bij een totaalrenovatie zijn de mogelijkheden eindeloos. Dit draagt allemaal bij aan een hoger woongenot. Daarnaast stijgt je woning ook in waarde! Het is dus zeker een waardevolle investering. Een paar populaire opties zijn:

 • Badkamerrenovaties: het vernieuwen van de tegels, het sanitair en de badkamermeubels. Bij een andere indeling worden ook de leidingen aangepakt en verplaatst.
 • Keukenrenovaties: je verandert de indeling, de materiaalkeuze en krijgt nieuwe keukenapparatuur.
 • Gyprocwerken: voor het optrekken van tussenwanden en het afwerken van plafonds. Het wordt ook veel ingezet voor een verlaagd plafond met spotverlichting.
 • Elektriciteitswerken: het vernieuwen van de volledige elektra in huis, het maken van extra stopcontacten of lichtpunten en het verplaatsen van elektra.
 • Verwarming: nieuwe radiatoren, een nieuwe cv-ketel of zelfs de plaatsing van vloerverwarming.
 • Aan- of uitbouw: voor extra leefruimte, een aanbouw of uitbouw plaatsen met als doel de keuken of woonkamer uit te breiden.
 • Zolderrenovatie: het plaatsen van schotten, een dakkapel of extra dakramen en het afwerken van alle muren en vloeren.
 • Dakwerken: een dakrenovatie of dakisolatie zorgt dat je woning in waarde stijgt. Op De10beste.be vind je een interessant artikel over dakwerken met alle opties en prijzen.
 • Gevelrenovatie: bestaat vaak uit het herstellen van beschadigingen, het plaatsen van gevelbekleding of het vervangen van de voegen.

Totaalrenovatie: waar beginnen?

Hoe ziet een totaalrenovatie eruit? Elke renovatie begint met een plan: vraag jezelf daarom eerst af wat je precies wilt veranderen en het liefst ook op welke manier. Zo maak je een lijstje met wensen en kun je voor het eerst op zoek naar een vakman die je hierbij kan helpen.

Hieronder leggen we uit hoe een totaalrenovatie er in grote lijnen aan toe gaat. Zo weet je precies wat je kan verwachten!

 • Stap 1: inspiratie opdoen. Vind je het huis te klein maar is verhuizen geen optie? Of wil je eindelijk af van die oude keuken en badkamer? Als je huis niet naar wens is, dan kun je daar in veel gevallen wat aan doen. Vraag jezelf eerst eens af wát er precies aangepakt moet worden en maak zo een wensenlijstje. Wil je een nieuwe keuken, ga dan op zoek naar voorbeelden van keukens en zoek een voorbeeld dat het beste aansluit bij je wensen. Hetzelfde geldt voor de badkamer, een eventuele aanbouw of zelfs een dakkapel: neem je inspiratie mee naar de vakman!
 • Stap 2: het vinden van een vakman. Via onze gratis offerteservice vraag je eenvoudig en snel offertes aan van vakmannen in je regio. Bij een grote verbouwing is er altijd eerst een kennismakingsgesprek met de aannemer. Je bespreekt hierbij je wensen en laat je inspiratie zien. Aan de hand hiervan kan de aannemer een inschatting maken van de kosten en een offerte op maat voor je maken. Bij het kennismakingsgesprek is het belangrijk dat er een goede klik is en dat jij je vertrouwd voelt bij deze vakman.
 • Stap 3: budget. Heb je de aannemer aangenomen, dan moet er ook een budget bepaald worden. De vakman vertelt je wat de werken gaan kosten. Heb je een kleiner budget, dan is het slim om bepaalde keuzes te herzien. Kies bijvoorbeeld voor iets goedkoper materiaal of besluit om toch de keukenapparatuur nog maar niet te vervangen. Zo houd je zelf een grip op je budget!
 • Stap 4: planning en start werkzaamheden. Een aannemer stuurt de werken tijdens de totaalrenovatie aan, zodat jij dit niet hoeft te doen. Er wordt een planning gemaakt en een datum geprikt voor de oplevering. Zo weet je waar je aan toe bent en hoelang het duurt voordat jij gebruik kan maken van je nieuwe badkamer, nieuwe keuken of nieuwe zolder.

Hoelang duurt totaalrenovatie?

De duur van je totaalrenovatie hangt volledig af van de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren.

Stel: je laat je huis volledig strippen en opnieuw afwerken, met nieuwe vloeren, nieuwe verwarming, aanbouw en meer. Een totaalrenovatie van deze omvang kan vanaf het aanvragen van de vergunningen tot de oplevering 6 tot 12 maanden in beslag nemen.

Gelukkig nemen de meeste totaalrenovaties minder tijd in beslag. Voor het renoveren van de badkamer is het verstandig om rekening te houden met 1 tot 2 werkweken en het bouwen van een aanbouw is in een gunstig geval al in een maand of 3 afgerond (inclusief vergunningsaanvraag).

Houd er rekening mee dat de aanvraag van een vergunning gemiddeld 6 weken tot zelfs 6 maanden in beslag neemt! Werk je met een aannemer of architect dan vergroot je de kans dat de vergunningsaanvraag snel succesvol is afgerond, omdat de aanvraag direct wordt goedgekeurd.

Wanneer jij je voorbereid op een totaalrenovatie dan neemt dit hele proces bovendien gemiddeld 5 maanden in beslag. Dit bestaat uit het opdoen van inspiratie, het aanvragen van offertes en natuurlijk de vergunningen. Ga er dus niet van uit dat jouw renovatie direct van start kan gaan!

Totaalrenovatie voor en na

Totaalrenovatie voor en na


Tips om te besparen op de prijs van een totaalrenovatie

Besparen op de prijs van een totaalrenovatie? Natuurlijk kan dat! Door zelf mee te helpen bijvoorbeeld of door te kiezen voor goedkoper materiaal! Hieronder geven we je een paar praktische tips om te besparen op de kostprijs van je renovatie.

 • Tip 1: zoek een vakman in je eigen regio. De meeste experts brengen voorrijkosten in rekening: deze zijn afhankelijk van de afstand tussen je woning en het bedrijf. Hoe kleiner deze afstand, des te lager de voorrijkosten. Bovendien zijn de leveringskosten vaak lager!
 • Tip 2: voer zelf voorbereidend werk uit. Denk hierbij aan het slopen van je keuken of badkamer, het leeghalen van de ruimte of het voorbereiden van het oppervlak. Vraag de vakman welke voorbereidende werken je kunt uitvoeren, om te voorkomen dat je in de weg loopt. Door mee te helpen bespaar je op de arbeidskosten, omdat de experts direct aan de slag kunnen!
 • Tip 3: regel een premie. Voor een renovatie zijn er in Vlaanderen verschillende premiemogelijkheden! Zo krijg je een deel van de kosten weer terug. Daarover lees je hieronder meer.
 • Tip 4: vergelijk vakmannen. Kies de expert met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten.

Totaalrenovatie premie 2024

Wist je dat je bij een totaalrenovatie ook mogelijk in aanmerking komt voor een premie? In Vlaanderen is de meest bekende premie de overkoepelende renovatiepremie, maar dat is niet de enige optie!

Hieronder leggen we uit voor welke premies je mogelijk in aanmerking komt:

 • Overkoepelende renovatiepremie: dit is een premie van 20% of 30% van de goedgekeurde facturen. De werken die in aanmerking komen zijn onder te verdelen in ruwbouw, dakwerken, buitenschrijnwerk en technische installaties. Je komt alleen in aanmerking als je huis 30 jaar of ouder is.
 • Vlaamse aanpassingspremie: voor 65+ers die noodgedwongen moeten renoveren vanwege hun leeftijd, komen in aanmerking voor de aanpassingspremie. Een premie van 50% van de goedgekeurde facturen! De premie bedraagt maximaal €2.500,- (maximaal €1.250,- per categorie).
 • Totaalrenovatiebonus: bij 3 of meer energiebesparende maatregelen kom je in aanmerking voor een bonus van netbeheerder Fluvius. Je krijgt hiervoor 5 jaar de tijd, als de eerste factuur een einddatum heeft tussen 1 januari 2017 en 21 december 2020. De bonus loopt op van €625,- tot wel €4.750,-!
 • EPC-labelpremie: heeft jouw huis een EPC-label E of F en je renoveert je huis zodanig dat het label binnen 5 jaar verhoogt naar minimaal label C? Dan kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Het bedrag ligt tussen de €2.500,- tot €6.000,-, afhankelijk van het EPC-label voor en na de renovatie. Let op: je kunt niet de totaalrenovatiebonus én de EPC-labelpremie ontvangen.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar, dan kom je bij veel renovatiewerken in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6%. Dit scheelt bij een grote totaalrenovatie tot wel honderden euro’s! Meer hierover lees je op belgium.be.

Meer weten over de premies voor je totaalrenovatie? Lees dan verder op vlaanderen.be

Totaalrenovatie offertes


Besparen op een totaalrenovatie? Gratis offertes vergelijken!

Als je een totaalrenovatie overweegt, dan raden we aan om zeker een vakman in te schakelen. Deze voert de renovatiewerken snel en vakkundig uit en geeft bovendien een persoonlijk advies met betrekking tot materiaal, kleur en ontwerp. Op zoek naar een vakman in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Geef op het offerteformulier je wensen zo nauwkeurig mogelijk door. Dan weet je zeker dat je tot 5 offertes op maat ontvangt en krijg je een zo’n compleet mogelijk beeld van de kosten. Vergelijk de prijsopgaven op basis van prijs en aanbod, en kies zo het bedrijf met de beste offerte. Je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijken